top of page

Sınav Kaygısını Azaltmaya yada Yok Etmeye Ne Dersiniz?

Herhangi bir sınav değerlendirme yada başarısızlığın olduğu durumlarda ortaya çıkan, hoş olmayan duyguların ve gerginligin yaşandığı, bedensel bilişsel duyuşsal özelliklerdir. Kişinin gerçek performansını ortaya koymasını engelleyen süreler olarakta tanımlanır. Çoğu öğrenci sınav kaygısı yaşayacaktır. Aslında motivasyon ve başarı için bu gereklidir. Ailenin öğrenciden beklentilerinin yüksek olması ve öğrencinin de yeterince hazırlanamamış olması bu süreci olumsuz etkileyecektir.

Frid ben, sınav kaygısı ölçeği ile sınav kaygısı ve akademik başarı arasında olumsuz bir ilişki bulmuştur. Yani kaygısı yüksek olan kişinin başarısı düşüyor. Sınav kaygısı ile depresyon arasında pozitif bir ilişki bulmuştur. Sınav kaygısı yüksek olan depresyona girebiliyor, depresyonu yüksek olan sınav

kaygısı yaşayabiliyor.

Sınav kaygısı, akademik yetenek, zekâ, sürekli kaygı, özgüven, sosyal ve duygusal yeterlilik ,çalışma becerileri, aile, okul gibi sosyal faktörlerden etkilenmektedir.

Sınavdan bir hafta önce ders çalışma bırakılmal, öğrenci dinlenmeli ve sevdiği hobileri ile uğraşmalı. Sakin bir hayat yaşamalı ve ders çalışma hayatına paralel yaşamalı. Birbirinden farklı ve hızlı yasamlar bozucu etki yapar ve unutmayı hızlandırır. Yapılan araştırmalara göre bir öğrenci akşam ders çalışıp uyuduğunda iyi bir öğrenme gerçekleşmiş. TYT (Temel Yeterlilik Testi) 'nin bazı soruları dikkat ve kavramaya yöneliktir ve iyi uyumanız önemlidir. Eğer uyuyamadıysanız asla uyku ilacı almayın, bu sizi çok olumsuz etkileyecektir. TYT'nin ve AYT'nin bazı soruları ne kadar zeki olursanız olun ve iyi uyku

almışta olsanız onu daha önce öğrenmediyseniz yapmanız mümkün değildir. Normal zekaya sahip öğrenci öğrendiyse mutlaka yapacaktır. Sınav anında yapamadığınız sorunun başında fazla oyalanmayın işaretleyip daha sonra yapın ,onunla uğraşmak sizin moralinizi bozup başarınızı düşürür.


Sınav kaygısını düşürmek için yapılmış bazı çalışmalar ve etkinlikler;

Etkinlik 1

Öğrencilerin sınav öncesi yaşadıkları sınav kaygısını ve bu kaygıya neden olan durumları ve düşünceleri 10 dakika boyunca yazmaları istenmiş. Bu etkinlik öğrencilerin kaygılarının azalmalarına ve rahatlamalarına ve notlarının yükselmelerine neden olmuş.

Etkinlik 2

Sınavdan önce kendilerini güvenli bir ortamda hayal etmelerini ve ortamı gözlerinde canlandırmaları istenmiş ve öğrencilerin kaygısının düştüğü görülmüş. Başka bir çalışmada öğrencilerin geçmişteki başarılarını ve herhangi bir sorunla başarılı bir şekilde baş ettikleri durumları düşünmeleri istenmiş ve ardından öğrencilerin başarılı olduktan sonra hissettikleri mutluluk, keyif gibi,başarı onlar için neler ifade ettiğini yazmaları istenmiş ve yapılan çalışmada kaygı azalmış.

Etinlik 3

Nefes egzersizini; 3,4 saniye nefes alın karın boşluğunuzu şişirin, ağzınızla 5,6 saniye nefesinizi üfleyerek verin. Etkinlik 5, Beden gevşetme; 4,5 saniye bütün bedeninizi kasın, yumruklarınızı sıkın gerilmiş yay gibi olun nefes verirken hepsini birden bırakın yaklaşık 10 kez yapın. Nefes ve beden ekzersizi ikisini birlikte yapabilirsiniz. Panik bulaşıcıdır ve korku sinyali ve korkulacak bir durum olduğu şüphesi verir. Bırakın sınav kaygısını yükseltmeyi uzun süre paniği ve korkuları olan bir insanın yanında bulunmak normal bir kişinin ruhsal dengesini bozar. Eğer sınava iyi hazırlandıysanız, sınav başladıktan sonra başarılı olduğunuzda kaygınız geçecektir. Öğrencilerin sınav baslamadan önce kaygı ve heyacan yaşadıklarını duydum ancak sınav sonuna kadar bu duyguları yaşadıklarını duymadım. Yaşayan varsa da ben bilmiyorum. Üniversite sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.


İşte Mindlab Enstitüsüne göre kaygıyı azaltan 6 şarkı

All saints; püre shores

Mozart; Canzonetta Sull,aria

Coldplay; Strawberry Swing

Enya; Watermark

Dj shah; Mellomaniac

Marconi Union; weightless



Hatice Sağlam ÖZDEMİR

22.06.2021. Ä°STANBUL

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page